sreda, 6. april 2011

Melancančna musaka (s ščepcem Šuši)

Ne, nisem si notri narezala prsta, brez skrbi. Sem se pa lotila modifikacij obsotječega recepta iz moje prve kuharske knjige. Krompirjeva musaka mi nikoli ni bila preveč všeč, tale z melancani pa mi je takoj zadišala iz knjige.

Recept pa gre nekako takole:

Jajčevec narežemo na tanke rezine in ga položimo na papirnato serveto, da tam spusti odvečno vodo. Potem ga popečemo v ponvi brez olja in ostalih dodatkov (malo soli in česna pa ne škodi, pa tud če pade kakšna kaplja nagrajenega olivnega olja iz Grčije) in ga položimo na dno namaslanega visokega globokega pekača (v mojem primeru na peki papir v malo višjem modelu za torte).

Ker svinjskega mesa ne marate, popražite na eni in pol ali dveh čebulah goveje mleto meso, mu dodate morsko sol, bel poper, svež timijan, baziliko iz okenske police, peteršilj s tržnice, malo origana in ostalih začimb, ki vam pridejo pod roke (ali v mojem primeru pol pozabite, ker vmes klepetate, tako in tako pa so vse začimbe iz vrečk, ker ... ker pač so). Pelate nesekljate in jih vržete k zakrknjenemu mesku. Malo mešate in pustite par minutk, da vre. Izklopite in prelijete čez melancane.

Spomnite se, da je en jajčevec premalo, zato iz globočin hladilnika potegnete bučko, jo narežete na tenke rezine, ne popečete, ker se vam pač ne da, in jih razporedite po vrhu mesno melancanaste tortice.

Ker v receptu piše jogurt, vi pa ne prenašate laktoze, zžvrkljate jajčka, solite, poprate in zraven prilijete mleko brez laktoze po občutku (hkrati pa se sprašujete, kak okus bi imela zadeva, če bi uporabili riževo mleko). Mešanico zlijete po vrhu "tortice". Ker parmezana niste kupili, se vam pa v hladilniku potika še en že rahlo ogoržen ementalec, kar tega naribate po vrhu in tortica gre hop v pečico, segreto na 180 (khm khm 200) stopinj. Na tem mestu skromno priznam, da bi bil parmezan dosti boljši ... pa še sušen paradižnik bi odlično zaključil jed.

Če piše, da se mora zadeva peči 45 minut, to dejstvo ignorirate, ker je tako že vse pokuhano in popečeno. Skadite cigaret ali dva, pospravite kuhinjo, se ne sekirate, ker veste, da skozi pekač za torte po pečici nežno kaplja paradižnikov sok, operete par listov treviškega radiča, izklopite pečico, vržete na tortico še omenjen radič, si pripravite krožnik in lopatico ter vzamete tortico iz pečice.

Pazite, jed je vroča in na njej si lahko popečete jezik.

2 komentarja:

  1. Hahahahahaha, koji recept. Bom ga preizkusila. Obvezno.

    OdgovoriIzbriši
  2. Dobri Šuši vložki! Bomo probali - s ščepcem Gourmet ;-)

    OdgovoriIzbriši