sobota, 28. avgust 2010

Enkrat za vselej

Ne, ne jem smetanovih omak, in ne, nihče ne naredi tako dobre smetanove omake za testenine, da bi je jaz pojedla več kot eno žličko. Pa ne da ljudje ne znajo kuhati, ampak moj želodec pogrete smetane preprosto ne prenese. Tista žlička pa je vedno iz vljudnosti. Mimogrede, smetanova in sirova omaka je isti k! Enako velja za razne jogurtove prelive za solate. Ne gre. Sem vključeni so tudi razni namazi.

Dovolj travm imam s tem, da fotru, ki se je izobraževal za mlekarja, delal v mlekarni in obožuje mleko, vedno znova dopovedujem, da mi mleko in mlečni izdelki smrdijo in se mi zaradi njih obrača želodec. V korist svojih kosti enkrat na 3 mesece popijem mrzel kakav, si v kavo natakam mleko, pojem deci jogurta na mesec in sem se celo prepričala, da je navadni sir v sendviču dober. Včasih celo kupim mali Dukatov namaz z zelišči, ki se mi običajno pokvari, še preden ga pojem. Metanje sira v paradižnikovo omako je kvarjenje kosila. In ne morete si predstavljati moje sreče, ko namesto domačega mleka, v kavo lahko natočim kupljeno.

Ko boste, dragi moji "pa sej malo pa ja lahko poješ" preždeli toliko časa na WC-ju, kot sem ga jaz, vedno znova zaradi mlečnih izdelkov, vam bom pa vrnila milo za žajfo. In če še kdo misli biti užaljen, ko ga pošljem v tri krasne, ker mi pod nos tišči nekaj smetanasto-sirovega, naj pomisli, kolikokrat sem že razložila, da ne prenašam mlečnih izdelkov. A tistemu, ki je alergičen na oreščke, pa bi dali arašidovo maslo za kosilo?

5 komentarjev:

  1. Potem pa ti priporočam sojino mleko, ki je dobro samo v vanilijevi izvedbi. Ali pa kozje mleko, ko pa je razred zase.

    OdgovoriIzbriši
  2. No, jaz ti soje NE priporočam, ker to ni s od soje, ampak je 99,9% kemije in je bolje, če poješ pest strupa in pesticidov.

    Kozje mleko in kozji/ovčji sir? Malo dražja od kravjega, ampak imata ponavadi tako močen okus, da ga manj poješ.

    Izdelkov iz kravjega mleka ne jem "by choice", zato te razumem. :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Ruth, mogoče bom kaj od tega, ko bom velika. Zaenkrat se držim svojih navad in sem čisto zadovoljna, kadar me kdo ne posiljuje s svojimi idejami o tem, kaj bi morala in kaj ne :D

    Andy, to, da naravna soja ne obstaja več, že dolgo vem :D od sirov imam še najraje ementalca, ne vem, zakaj. Ovčjega in kozjega sem tudi že probala, ampak mi nista nekak preveč pri srcu :D Pr nas smo vzgojeni, da se vse poje in da se je tisto, kar je pač dano na mizo. Ampak me ne marajo več, ker hitro razložim, da sem toliko stara, da vem, kaj prenašam in kaj ne :D

    OdgovoriIzbriši
  4. Haha, jaz tudi, jaz tudi! To, da se želodcu sfuzlja ob smetanastih zadevah, ampak s tem, da jem vse mlečne izdelke po vrsti, ampak močno pazim kdaj - če vem, da bom v naslednjih urah imela zraven wc, ni problema, če pa vem, da ga ne bo, pa bognedaj nikoli več. :)

    OdgovoriIzbriši
  5. No ja, jaz pazim, da je wc domač. Je objemanju školjke bolj prijazen, ko si lahko daš brisačko pod kolena :D

    OdgovoriIzbriši