četrtek, 13. avgust 2009

Le silence des fourmis [tišina mravelj]

Požiram knjige, ampak samo tiste, ki nimajo neposredne veze s faksom: torej takšne, ki niso na seznamu obvezne literature. Tistih ponavadi tako in tako ne dobim v knjižnici. Je pa res, da sem že očarala knjižničarko na oddelku (hihi) - ko sem si sposojala vaje za slovnico. Da ne bi o tem, da mi profesorice v mailih pošiljajo pozdrave iz evropskih prestolnic in mežike.

Kakorkoli že: komaj sem čakala, da preberem letošnjega nagrajenca za Nobelovo nagrado. In sicer bukvico, ki mi jo je kupil bratec v zahvalo za prenočišče, ki sem mu ga nudila mesec in pol. Šok je to, da je tak vrhunec literature, izvod v francoščini, stal manj kot 5 evrov, medtem ko klinčevi delovni zvezki za OŠ stanejo po 20 evrov - mi je švester pravila včeraj. Literatura ostane, ti da neko zadovoljstvo, ti da misliti. Delovnih zvezkov pa navadno niti ne rešijo do konca, le šolska torba ima vsak dan 7 kg. Nekoga bi bilo treba po stopnicah vrečt! (ja, zaščitniška sem do mojih malih pikecov, ki sploh niso več tako mali)

No torej, brala sem Le Cleziov esej L'Africain. Tukaj je nekaj odlomkov (prevajala sem jih sama in na hitro):

" C'etait un moment de nos vies, juste un moment, sans aucune explication, sans regret, sans avenir, presque sans memoire. "
[To je bil trenutek naših življenj, samo en trenutek, brez kakršnega koli pojasnila, brez obžalovanja, brez prihodnosti, skoraj brez spomina.]


" Il paratgera l'amour et l'aventure avec sa femme, a cheval sur les sentiers de montagne. Puis la solitude et l'angoisse de la guerre, jusqu'a l'usure, jusqu'a l'amertume des derniers instants, ce sentiment d'avoir depasse la mesure d'une vie. "
[Z ženo je delil ljubezen in pustolovščine, na konju po gorskih poteh. Potem osamljenost in grozo vojne, do izčrpanosti, do bridkosti zadnjih trenutkov, ta občutek, da je prekoračil okvire življenja.]

" C'est ainsi que je le vois a la fin de sa vie. Non plus l'aventurier, ni le militaire inflexible. Mais un viel homme depayse, exile de sa vie et de sa passion, un survivant. "
[Tako sem ga videl ob koncu življenja. Nič več kot avanturista, ali neprilagojenega vojaka. Ampak kot ostarelega moža brez države, pregnanega iz lastnega življenja in od strasti, preživelega.]

" A la fin de sa vie, je me souviens qu'il m'a dit une fois que, si c'etait a refaire, il ne serait pas medecin, mais veterinaire, parce que les animaux etaient les seuls a accepter leur souffrance. "
[Ob koncu življenja, se spominjam, mi je enkrat rekel, da bi, če bi lahko še enkrat izbiral, ne bil zdravnik, temveč veterinar, ker so živali edina bitja, ki sprejmejo svoje trpljenje.]

7 komentarjev:

  1. Že nekaj časa nisem "zasadil zobovja" v dobro literaturo. Nazadnje sem obupal pri Vladarju, še vedno stoji na polici. :)
    Moram počasi nazaj v knjižnico.

    OdgovoriIzbriši
  2. na morju odkril Houellbecq-a in stresu zdej že tri njegove knjige; področje razširitve boja, osnovne delce in možnost otoka. toplo priporočam slednjo, prvi sta preveč depresivni za moj okus. sicer sem pa še nekaj mlatil po paasilini, kureishiju in zadie smith. preber kej od hanifa, kakšno intimnost, vkolikor že nisi :)

    OdgovoriIzbriši
  3. sakir ... čim prej ;)

    smukc ... sem imela priložnost, da bi ga popravljala (kar pomeni, da bi ga tudi dvakrat prebrala), pa sem zaradi stiske s časom vzela Grimberta in njegovo Secret. Torej bom od priporočenih vzela slednjo, depresivnih trenutno ne rabim. Še nisem prebrala, sem si pa vse zapisala za uho. Zdaj pa se do konca septembra piflam (takrat navadno ne berem dosti, ker rada lepo počasi in zasanjano prebavljam knjige).

    OdgovoriIzbriši
  4. če bi v sloveniji živelo več kot 64 milijonov prebivalcev, bi tudi mi imeli knjige bistveno cenejše ;)

    OdgovoriIzbriši
  5. a je to ona the secret, po kateri je bil posnet dokumentarec na temo, da smo vsi na svetu eno in o zakonu privlačnosti?

    vsekakor vzemi toplo priporočeno, sam sem bil skoraj počačšen, da lahko berem tako knjigo.. pogled na družbo, pa tudi neka racionalna distanca do vsega, ki deluje tudi moderno, pa obenem poudarja pokvarjenost in skrenitev današnjih vrednot, ki oblikujejo ljudi. vmes vtke še precej zanimivo teorijo o prihodnosti človeštva, ki je malone verjetna, pa nekej filozofije in zanimiv pristop pisanja knjige. le preberi, ne bo ti žal!

    OdgovoriIzbriši
  6. Bil je posnet film, a ga nisem gledala :D sem pa pravkar ugotovila, da berem same avtobiografske stvaritve letos :D Tudi Justine Levy in njeno Rien de grave (za katero nisem ziher, da bi ti bila všeč - je precej težka in zelo iz ženskega vidika; sploh pa mislim, da ni prevedena v Slo; je pa v ang).

    No, to tvoje priporočilo je definitivno rezervirano za september ;)

    OdgovoriIzbriši